De iPhone als ‘Business Phone’

BrowseSitessmallSinds ik de iPhone 3GS heb (nu 2 weken) ben ik superenthousiast over dit apparaat. Ik had nog geen iPhone omdat ik van mening was dat mijn Nokia N95 (met TomTom erop) functioneel meer te bieden had dan een iPhone. Maar nu de snelheid verbeterd is en turn-by-turn navigatie mogelijk is (in afwachting van TomTom voor iPhone heb ik NAVIGON aangeschaft en dat werkt ook uitstekend) is de iPhone een absolute topper geworden.

Wat mij onder meer nog remde om de iPhone te kopen was de nog niet geheel optimale ondersteuning voor zakelijke doeleinden. Ik kan zeggen dat dit nu, met de 3.0 software in combinatie met diverse apps, voor mij geheel een non-issue is geworden.

Projectomgevingen

Ik werk veel met SharePoint. Blended Coaching Consultancy, het bedrijf waar ik een deel van mijn tijd mee samenwerk, heeft een uitgebreide SharePoint omgeving beschikbaar waarin wij een compleet Blended Learning systeem hebben ontwikkeld, maar waar wij ook onze eigen Sales Funnel bijhouden, gedeelde contacten, projectdocumentatie, rapportages, online tests en nog veel meer. Hiervoor heb ik het programma iShare aangeschaft via de app store. En de ervaring is, op een paar schoonheidsfoutjes na, zeer goed. Ik kan alle SharePoint lijsten inzien, items toevoegen, updaten etc. Zeer handig.

Omdat wij bij al onze organisatie-ontwikkelingstrajecten SharePoint als online component gebruiken, kan ik nu als projectleider of e-Coach ten alle tijden meekijken in forumdiscussies, ingeleverde documenten en opdrachten bij opleidingstrajecten, scores etc. en dus snel inspelen op ontwikkelingen, escalaties, vragen van deelnemers etc.

Voor mijn eigen projecten waarbij ik met Basecamp werk heb ik de app Encamp, maar Outpost biedt ook een goed alternatief.

Exchange

In de 3.0 Sofware is Exchange integratie fantastisch. Mijn mail/agenda/contacts zijn ondergebracht op een hosted Exchange server bij IT Solutions Now (aanrader, zeker voor ZP’ers, zeer goede prijs en onbeperkte data-opslag. Groeit jouw mailboxbestand ook over 1GB heen?) , die naadloos integreert met de iPhone. Sterker nog, de manier waarop de iPhone met meeting requests (vergaderverzoeken) omgaat is gewoonweg subliem te noemen. Beter nog dan Outlook 2007 in mijn optiek. Wat betreft e-mail kun je per folder opgeven of de folder wel of niet gepushed moet worden (handig als je server side filters/rules hebt ingesteld) en je kunt ook zoeken op je gehele exchange account. Dit moet je wel apart opgeven, want deze uitbreiding zit niet standaard ‘ingebakken’ in Spotlight. Een geweldig aanvulling zou nog zijn om ook de gedeelde agenda’s van collega’s in te kunnen zien, maar ja je kunt niet alles hebben en het blijft ten slotte een smartphone, geen laptop 🙂

GTD

Ook voor GTD biedt de iPhone een berg aan mogelijkheden. Zo bieden Remember The Milk, Things en ook Omnifocus iPhone apps aan die het registreren van ‘Stuff’ en het managen van je actielijsten vergemakkelijken en letterlijk binnen handbereik plaatsen. Ik gebruik zelf Things, en de synchronisatie over WiFi met mijn desktop applicatie verloopt naadloos. Ik kan met recht zeggen dat het mijn productiviteit ten goede komt om altijd en overal mijn GTD lijsten bij me te hebben.

Voor het gemak noem ik onder dit kopje ook Evernote, de universele Capture tool waarin je notities, taken, foto’s en web clippings kan zetten. Draadloze synchronisatie met de Evernote servers inbegrepen.

Mindmapping

Ook mindmappen is mogelijk op de iPhone. Niet altijd even handig, maar in sommige gevallen een uitkomst. Ik gebruik zelf hiervoor SimpleMind, een app die je erg handig kunt bedienen en waarbij het linken van sub-items erg intuïtief gaat.

Office bestanden

Een ding waar ik tegenaan liep bij het werken met de iPhone is dat je het apparaat niet echt kunt gebruiken als opslag voor documenten. Losse PDF’jes, die je wel eens door wilt sturen of gewoon even wilt lezen. Of Word documenten. of Excel sheets. Het programma DocsToGo (Documents To Go) biedt hier een geweldig oplossing. Het introduceert een file-omgeving die synchroniseert met een desktop applicatie. Bovendien kun je Word-documenten bewerken direct op je iPhone. En de bestanden vervolgens mailen als attachment.

Front-ends

Verder biedt de iPhone gewoon veel handige font-ends voor veelgebruikte systemen en applicaties. Zo heb ik een aparte Google Analytics applicatie, LinkedIn, Facebook & Hyves en nog ongeveer 30 andere handige front-ends. Last but not least is er een bulk aan software te krijgen voor bloggen en sharing, van Flickr uploaders tot complete WordPress omgevingen op je iPhone.