De psychologie achter Vero

Vero is een nieuw sociaal netwerk dat belooft een antwoord te zijn op onvrede over Facebook, Instagram en Twitter. Een kerngedachte van Vero ligt al direct in de naam: waarheid. Een concept waar ik als mediapsycholoog direct door getriggered wordt. Is Vero de oplossing voor de toenemende onvrede, FOMO, verslaving, zelfperceptie, onzekerheid en negatieve sociale vergelijking? Het credo van Vero is ‘True Social’. We zullen zien. Laten we eerst eens kijken wat Vero precies is en vergelijken met de andere netwerken Continue reading

Mediapsychologie: agenda-setting, priming en framing

agendasettingVandaag werd ik gebeld door EditieNL met de vraag of ikĀ iets kanĀ vertellen over het fenomeen ‘horrorclowns’ dat sinds enkele dagen op verschillende plekken in de wereld opduikt. Het gaat hierbij om waarnemingen van griezelige clown-achtige figuren, echter in de meeste gevallen zijn er nooit beelden van deze figuren vastgelegd. Dat is natuurlijk verdacht in een tijdperk van social media, waarin iedereen een fotograaf en reporter is en alles wordt vastgelegd. Maar hoe komt het nu dat dit soort ‘verhalen’ opduikenĀ en dat we ineens schijnbaar meer waarnemingen doen en onze aandacht op de ‘horrorclown’ gericht is?

Om dit uit te leggen wil ik graag drie psychologische concepten toelichten die van belang zijn bij massamedia: agenda-setting, priming en framing. Alledrie zijn dit effecten die dagelijks voorkomen maar wel potentieel schadelijk kunnen zijn. Het zijn namelijk ook precies deze effecten die heel bewust worden ingezet bij massabeĆÆnvloeding, propoganda en politieke communicatie zoals bijvoorbeeld verkiezingen. Continue reading

Dit is wat een leerling uit Belgiƫ me vroeg over social media en jongeren

Ik krijg meermaals per week het verzoek mee te werken aan een afstudeerscriptie, eindwerk, paper etc etc. Vaak interviews, schriftelijk en soms mondeling. Ik probeer zo vaak mogelijk aan deze verzoeken mee te werken, omdat ik het belangrijk vind dat psychologie in het onderwijs een belangrijke rol krijgt en blijft houden. Bovendien maak ik er weer iemand blij mee šŸ™‚

Vandaag kreeg ik een vraag van een student uit BelgiĆ« wiens naam ik wegens privacy redenen even niet zal noemen. Maar zij stelde een interessante vraag en voor ik het wist was ik een antwoord aan het typen waarvan ik achteraf dacht ‘hey dit is misschien leuk om met de rest van de wereld te delen, kijken hoe anderen dit zien?’.

Continue reading

WhatsApp Web als losse (stand-alone) app op je computer

Screen Shot 2015-08-27 at 19.41.36Afgelopen week stelde WhatsApp haar web-versie open voor iOS gebruikers. Android gebruikers konden deze functionaliteit al langer gebruiken. WhatsApp web biedt je de mogelijkheid om je WhatsApp gesprekken te voeren vanaf je computer. Zo kan je je toetsenbord gebruiken en je telefoon in de tas/zak laten zitten. Erg handig! Om er mee aan de slag te gaan volg je deze beschrijving op de site van WhatsApp. Het nadeel vind ik welĀ dat je continu je browser open moet hebben en tussen tabbladen moet switchen. Maar dat kan ook anders. Continue reading

Crystal – maak van iedereen snel een psychologisch profiel

Onlangs werd ik geattendeerd op de website Crystal | Communicate with empathy. Het betreft een service die belooft een psychologisch profiel te kunnen maken van mensen op basis van hun online publieke activiteit.Ā Als mediapsycholoog reden genoeg om hier eens in te duiken!

Na het ontvangen van een beta uitnodiging voor het systeem ging ik aan de slag. Registreren, inloggen via Linkedin en vervolgens maar eens mensen gaan ‘profilen’. Een betere wereld begint bij jezelf, dus ik besloot maar eerst eens mijzelf op te zoeken omĀ te kijken waar Crystal me op de proppen komt. Mijn profiel was snel gevonden via de zoekmachine en na een paar seconden ‘analyse’ kreeg ik mijn profiel te zien. Continue reading

Facebook zelfmoord meldingsknop

Facebook suicide reportFacebook introduceert in de VS een nieuwe meldingsknop om vermoedelijke zelfmoord risiso’s te melden. Een vriend(in) doet de melding, waarna een team van psychologen naar je profiel gaat kijken om het risico in te schatten. Daarna krijg je de mogelijkheid om met een vriend of een professional te praten (klik op het plaatje hiernaast voor voorbeeld).

Tijdens dit interview op FunX radio ik me afĀ voor welke mensen dit wel en niet zou werken…

Waarom u zich online beter voordoet dan in het echte leven

Onlangs verzorgde ik een keynote voor de ‘contentroom’ van Cypres Agency in Leuven over crowdsourcing en cocreatie. Na mijn verhaal werd ik geĆÆnterviewd over ‘waarom mensen zich toch altijd beter voordoen online dan in het echte leven’. Hieronder de video in het Engels en de tekstversie (integraal overgenomen van de Cypres blog, ook inclusief een stukje over crowdsourcing en cocreatie) in het Nederlands.


Continue reading

Whatsapp: een anti hype ontrafeld

whatsapp telegramSinds de overname van Whatsapp door Facebook zijn veel mensen bezorgd om hun privacy. Dus het ā€˜grote zoekenā€™ is begonnen naar een ā€˜veiligereā€™ app. Op zich voldoet Whatsapp nog prima maar velen zijn bang voor toekomstig datagebruik door Facebook.

De app Telegram lijkt een door velen gekozen optie te zijn. Vergelijkbaar met Whatsapp, met ogenschijnlijk betere privacy functies. Maar waarom reageren we nu massaal op zoā€™n bericht? Zijn we allemaal zo makkelijk van ā€˜iets goedsā€™ af te krijgen?

Samen metĀ Juliette van der WurffĀ kijk ik naar de technologische en sociale aspecten die bij deze onzekerheid horen. En een klein advies. Continue reading

SWOCC Jaarsymposium 2013 #SWOCCNL

Vandaag was ik bij het SWOCC Jaarsymposium 2013. Super interessante opsomming van recent onderzoek op het gebied van commerciele communicatie. Veel beinvloeding, psychologie en marketing inzichten.

Voor de verandering ga ik hier geen gelikte blogpost van maken maar deel ik hieronder een dump van mijn ruwe aantekeningen en inzichten uit Evernote, inclusief typevouten en slechte zinnen. De belangrijkste heb ik overigens ook via @greymattersNL gedeeld met ‘de buitenwereld’.
Continue reading

Interview 3FM over zelfmoord nav cyberpesten

Interview 3FMTijdens mijn vakantie werd ik plots gebeld door 3FM met de vraag of ik mee wilde werken aan een interview over zelfmoord naar aanleiding van online pesten. Het onderwerp was uiteraard op de agenda gekomen door de recente zelfdoding van de 14-jarige Engelse Hannah Smith als gevolg van online pesten op de website ask.fm. Normaal vind ik interviews gevel wel leuk maar in dit soort gevallen, net zoals bij mijn interview bij DWDD een paar jaar terug, probeer ik voorzichtig te zijn. Het onderwerp zelfdoding is namelijk erg gevoelig, en dat niet alleen voor de familie in kwestie. Het Werther effect beschrijft namelijk ook een toename van het aantal zelfmoorden zodra er in de media wordt geschreven over een recente zelfmoord. En daar wil je natuurlijk geen onderdeel van zijn.

Dus na gesprek met de redactie van 3FM waarin ik dit duidelijk maakte en vooral ook graag het verhaal op mijn manier wil vertellen, om zo weinig mogelijk ‘sociaal bewijs’ te genereren voor ‘vatbare’ luisteraars, besloot ik om deel te nemen. Het resultaat werd een interessant gesprek waarin ik – naast de rol van een social network hierin toelichten – subtiel wat waarschuwingen en onbewust tactieken heb kunnen toepassen zoals social proof, framing en fear appeal.

Beoordeel zelf:

Prijspsychologie: de regel van 100 voor kortingen

article-new_ehow_images_a07_lv_i7_percentage-number-800x800In zijn laatste boek ‘Contagious‘ heeft marketingprofessor Jonah Berger het over de aantrekkelijkheid van deals. Een hele handige regel die je hierbij kunt hanteren is de ‘Regel van 100’.

Onderzoekers hebben uitgevonden dat een korting er anders uitziet in absolute valuta of percentage, afhankelijk van de originele prijs. De vuistregel die zij hierbij ontdekten is de volgende:

Als de prijs van een product onder de 100 ligt, is korting uitgedrukt in % aantrekkelijker.

Als de prijs boven de 100 ligt is korting uitgedrukt in absolute valuta aantrekkelijker.

Voorbeeld: voor een t-shirt van ā‚¬ 30 is een korting van ā‚¬ 3 een klein bedrag. Maar het percentage dat dit vertegenwoordigt (10%) is een hoger getal en komt daardoor aantrekkelijker over. Als een laptop ā‚¬ 1500 kost, komt een korting van 10% juist als minder hoog over dan het bedrag dat dit vertegenwoordigt, namelijk ā‚¬ 150.

 

Lange vinger! De biologie en psychologie van de wijsvinger-ringvinger ratio (2D:4D)

hand-fingersVandaag werd in de media wat aandacht besteed aan ‘de ringvinger’. Ik heb eens wat achtergronden en onderzoeken opgezocht en wil deze graag delen.

ā€œDe ringvinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.ā€ – Wikipedia

De romantische associatie van de ringvinger kan weleens een andere wending krijgen op basis van recent onderzoek. Als we in Wikipedia gaan zoeken op de ā€˜Wijsvinger-Ringvinger Indexā€™ krijgen we het volgende resultaat te lezen:

ā€œDe wijsvinger-ringvinger-index verwijst naar de verhouding tussen de wijsvinger (2D) en de ringvinger (4D), en wordt ook wel als 2D:4D weergegeven. Er zijn sterke aanwijzingen dat de lengte van de wijsvinger beĆÆnvloed wordt door de hoeveelheid geslachtshormonen waar de foetus in de baarmoeder aan wordt blootgesteld.ā€

Dit laatste is door onderzoek bevestigd. Embryonale blootstelling aan testosteron (het ā€˜mannelijkeā€™ hormoon) leidt tot een langere ringvinger (lagere 2D:4D), blootstelling aan oestrogeen (het ā€˜vrouwelijkeā€™ hormoon) leidt tot een langere ringvinger (lagere 2D:4D).

Vervolgens:

ā€œDeze geslachtshormonen beĆÆnvloeden tevens verschillende persoonlijkheids eigenschappen.ā€

En hier wordt het interessant.
Continue reading

5 wetenschappelijk bewezen manieren om je nieuwjaarsvoornemens te behalen

NewYearsResolutionWe zijn als mensen niet goed in het reguleren van ons eigen gedrag. Zo rond de jaarwisseling neemt dit vaak confronterende vormen aan: We denken terug aan onze goede voornemens van het afgelopen jaar en formuleren nieuwe voornemens voor het komende jaar. En op dat moment geloven we ook dat we ons hieraan kunnen houden. Sterker nog, onderzoek naar de ‘optimisme-bias‘ leert ons dat we onze toekomstige daden altijd wat rooskleuriger zien dan objectief te verwachten valt. De wetenschap leert ons echter een aantal dingen over zelfcontrole, zelfregulatie en manieren om toch volgend jaar goed op je voornemens terug te kunnen kijken! Lees verder….

Continue reading

Mijn #TEDxUtrecht: opzet, proces en communicatiestrategie

EĆ©n van de grootste projecten waar ik dit jaar aan mocht bijdragen was ongetwijfeld TEDxUtrecht. De eerste TEDx in deze stad, veel pionierswerk. Samen met het kernteam bestaande uit Martijn KleinĀ (sponsors), Arjan HaringĀ (license, curator), Nathalie WaserĀ (finance),Ā Ingrid DinnissenĀ (speakers),Ā Marie-JosĆ© LindersĀ (production), Joost de Bruin (license) en Yohan CreemersĀ (guest list) ben ik bijna een jaar bezig geweest met het bedenken, inrichten, opzetten, voorbereiden en uitvoeren van dit geweldige evenement.

Mijn rol bij TEDxUtrecht 2012 was die van ‘Teamcaptain communications’, wat eigenlijk wil zeggen dat ik eindverantwoordelijk was (en nog steeds ben, dit gaat door namelijk :-)) voor alle online en offline communicatie rondom TEDxUtrecht. Dat deed ik uiteraard niet alleen, ik had hierbij hulp van een geweldig team mensen: MariĆ«lle Romeijn, Thirza Stam, Gijs Craenmehr, Tirso FrancĆ©s, Sylvia de Jong, Jonne Kuijt,Ā Matthijs Roumen, Ronald van Schaik,Ā Bas Gezelle en Joris Daalhuisen. Allemaal communicatie-professionals met ieder zijn of haar eigen expertise. Die ik vanaf dit punt bij hun voornaam ga noemen.

Continue reading