Onlangs werd ik geattendeerd op de website Crystal | Communicate with empathy. Het betreft een service die belooft een psychologisch profiel te kunnen maken van mensen op basis van hun online publieke activiteit. Als mediapsycholoog reden genoeg om hier eens in te duiken!
Na het ontvangen van een beta uitnodiging voor het systeem ging ik aan de slag. Registreren, inloggen via Linkedin en vervolgens maar eens mensen gaan ‘profilen’. Een betere wereld begint bij jezelf, dus ik besloot maar eerst eens mijzelf op te zoeken om te kijken waar Crystal me op de proppen komt. Mijn profiel was snel gevonden via de zoekmachine en na een paar seconden ‘analyse’ kreeg ik mijn profiel te zien.
De elementen van het profiel
Crystal heeft als hoofddoel het verbeteren van digitale communicatie tussen mensen. Hiertoe geeft het systeem je tips hoe en over welke onderwerpen je het beste wel of niet kunt praten met jouw ‘target’. Het advies bestaat uit een aantal onderdelen:
- Algemene samenvatting over de persoon
- Hoe je het beste met jouw target kunt praten
- Hoe je het beste met jouw target kunt mailen
- Hoe je het beste met jouw target kunt samenwerken
- Hoe je het beste iets aan jouw target kunt verkopen
- Sterktes van jouw target
- Zwaktes van jouw target
- Een voorbeeld e-mail naar jouw target (betaalde functie)
- Jouw relatie ten opzicht van jouw target (betaalde functie)
Algemene samenvatting
Het betreft hier een korte opsomming van de sterktes en zwaktes van jouw target. Daarnaast geef het systeem een zogenaamde ‘Accuracy confidence’ aan. Dit houdt in hoe accuraat het systeem denkt dat het profiel is op basis van de beschikbare data. Je ziet dan ook deze score naar beneden gaan bij mensen die weinig online activiteit vertonen. Mijn samenvatting ziet er zo uit:
Mijn reactie: Dit klopt. Spot on zelfs.
Mailen, praten, verkopen
Naast de algemene samenvatting biedt Crystal suggesties over hoe je met jouw target het beste om kunt gaan qua communicatie. Waarover je moet praten, hoe je moet praten etc. Hieronder deel ik met jullie de andere elementen uit het profiel. Geen geheim, als het systeem uit beta is kan iedereen dit toch opzoeken 🙂
Mijn reactie: Dit klopt deels. Er zitten hele kenmerkende eigenschappen in maar ook dingen die volgens mij helemaal niet zo zijn. Nu moet ik daarbij vermelden dat zelfrapportage (zoals ik nu doe) bij psychologisch onderzoek niet een heel betrouwbaar instrument is gebleken. Het kan dus best zijn dat, ondanks dat ik dat zelf niet zo zie, bovenstaande adviezen wel bij mij werken!
Het profiel van anderen
Nadat ik mezelf beter heb leren kennen ben ik op zoek gegaan naar profielen van vrienden en relaties. Ook hier herkende ik veel eigenschappen. Ik heb een aantal mensen hun profiel doorgestuurd en die gaven aan het heel herkenbaar en kloppend te vinden.
Horoscoop?
Ik moet zeggen dat ik wel veel standaardtekstjes terug zag komen. Maar soms was daar dan ineens een andere, zeer kenmerkende tekst die ik nog niet bij andere personen had gezien en wel specifiek paste bij de persoon in kwestie. Veel teksten zijn uiteraard multi-interpreteerbaar en hebben daarom een wat hoger ‘horoscoop-gehalte’. Het Forer-effect beschrijft dit:
“De neiging van mensen om vage en algemeen geldende uitspraken over de eigen persoon te accepteren als rake, typerende omschrijving, zonder zich te realiseren dat diezelfde omschrijving voor bijna iedereen opgaat”
Maar de combinatie van verschillende perspectieven en de samenvatting maken de profielen toch vrij bruikbaar. Ik zou niet blindelings op het profiel afgaan maar het eerder beschouwen als een extra hulpmiddel om een goede communicatie met jouw target op gang te krijgen.
De betaalde functies
Het lijkt me interessant om ook de betaalde functies uit te proberen. Hiermee kan je een voorstel voor een e-mail krijgen (wel in het Engels vooralsnog) maar ook de relatie tussen jezelf en een ander bekijken en daarbij de aandachtspunten en valkuilen inzichtelijk krijgen. Vooral deze laatste functie lijkt me erg interessant.
Conclusie
Crystal is een service die ik absoluut vaker ga gebruiken. Ik zal het niet als waarheid of ‘gevalideerd’ psychologische profiel zien, maar als een hulpmiddel die me aangeeft waar ik bij een bepaalde persoon alert op moet zijn.