De psychologie achter Vero

Vero is een nieuw sociaal netwerk dat belooft een antwoord te zijn op onvrede over Facebook, Instagram en Twitter. Een kerngedachte van Vero ligt al direct in de naam: waarheid. Een concept waar ik als mediapsycholoog direct door getriggered wordt. Is Vero de oplossing voor de toenemende onvrede, FOMO, verslaving, zelfperceptie, onzekerheid en negatieve sociale vergelijking? Het credo van Vero is ‘True Social’. We zullen zien. Laten we eerst eens kijken wat Vero precies is en vergelijken met de andere netwerken

Achtergrond

Vero werd al in 2015 ontwikkeld. Achter Vero (Esperanto voor ‘waarheid’) zitten drie partijen: de libanese miljardair Ayman Hariri, filmgeldschieter Motaz Nabulsi en investeerder Scott Birnbaum. Vero wil mensen een ‘veilige, oprechte weerspiegeling van hun real-life relaties in een online omgeving’ bieden. “Mensen zoeken verbinding”, lezen we in het manifesto, “een vals gevoel van verbinding laat mensen eenzamer dan ooit achter. De meeste online netwerken kennen alleen maar vrienden of volgers. Dit motiveert ons om enkel de meest interessante dingen van ons leven te delen. Als je kunt bepalen wie wat ziet, kun je je op een meer natuurlijke manier online bewegen.”

Adoptie en Acceptatie

Het is niet voor niets dat ik nu deze post schrijf: Vero is hot. De mainstream media schrijven erover en dan gaat het helemaal hard. Of, zoals een BN’er in mijn Vero tijdlijn zei, ‘nou ik ben er ook!! Geen idee hoe het werkt en wat ik ermee kan maar we zullen zien’. Blijkbaar komen mensen niet per se op de features van het netwerk af, maar op het feit dat ze de boot niet willen missen. Maar hoe is dat gevoel nu ontstaan?

Als we kijken naar hoe innovaties geadopteerd worden komen we al snel uit bij Rodgers innovatietheorie. Rodgers beschrijft 5 typen mensen als het gaat om het adopteren van een innovatie, systeem, platform of app. Deze zijn voor de meesten wel bekend.

Over het algemeen kan gesteld worden dat zodra de innovators en early adopters (16%) aan boord zijn, er voldoende massa is om een tipping point te bereiken. Of dit bereikt wordt, is erg afhankelijk van andere factoren. Wordt het door de mainstream media opgepikt? Hebben influencers het opgepikt? Is het makkelijk om te gebruiken? Wat is de propositie? Deze factoren lijken op dit moment in het voordeel van Vero te spelen.

Dirty tricks

Daarnaast zijn er nog wat ‘dirty tricks’ die je kunt toepassen om de kritieke massa te behalen zoals het weggeven van cadeautjes bij registratie, fake news inzetten, click/like/account farms inschakelen, viral video’s en uiteraard framing van statistieken en gebruikersaantallen. Daarnaast – en dat is de strategie van Vero – kan je ook nog schaarste creĂ«ren.
Vero heeft ervoor gekozen om vanaf het begin al duidelijk te gaan communiceren dat ze geld gaan vragen voor de dienst, maar dat de eerste miljoen gebruikers een levenslang gratis account krijgen. Heel slim, door dit te zeggen geven ze ineens ‘waarde’ aan je vroegtijdige registratie en tegelijk bereiden ze de toekomstige gebruikers voor op het feit dat er betaald gaat worden.
Daarnaast communiceren ze (en ervaren ze ook) technische problemen door de grote stroom aan registraties. Dit creeert op zijn beurt weer sociaal bewijs voor Vero. Psychologische vertaald: iets wat schaars is + veel mensen die het willen hebben = concurrentie. En concurrentie is iets waar we als mensen erg gevoelig voor zijn. Vergelijkbaar met de booking.com ‘2 anderen bekijken dit hotel nu’ melding terwijl er nog maar 1 kamer beschikbaar is.

En een miljoen gebruikers, dat is precies het aantal dat ook Instagram had voordat ze mainstream werden geaccepteerd. Een magische grens, zo lijkt het.

Daarnaast speelt natuurlijk ook mee dat andere social media platformen steeds vaker negatief in het nieuws zijn, een veelal heeft dit te maken met het eenzijdige beeld dat deze platforms bij hun gebruikers uitlokken. Dit heeft weer allerlei gevolgen van mentale gesteldheid, zelfvertrouwen, depressieve gevoelens, FOMO en zelfs angststoornissen. Vero speelt hier goed op in door het woord ‘waarheid’ als belangrijkste merkwaarde neer te zetten.

Vergelijking

Maar laten we even de psychologie achterwege laten en eens gaan kijken naar de daadwerkelijke features van het systeem in vergelijking met ‘de anderen’. Ik heb dan gekeken naar de voor mij belangrijkste features.

  Vero Instagram Facebook Twitter
Timeline Chronologisch Algoritmisch Algoritmisch Chronologisch
Profielfoto Per doelgroep Generiek Generiek Generiek
Prive mode Ja Ja Ja Ja
Tijdelijke posts/stories Nee Ja Ja Nee
Character limiet Ja, 1000 Ja, 2200 Ja, 63206 Ja, 280
Inchecken bij plaatsen Ja Ja Ja ja
Inchecken bij venues Ja Ja Ja Nee
Photo filters Ja Ja Ja Nee
Photo bewerking Ja Ja, uitgebreid Ja Nee
Tagging Ja Ja Ja Ja
Links delen Ja Nee Ja Ja
Link in bio clickable Ja Ja Ja Ja
Hashtags zoeken Ja Ja Ja Ja
Liken van posts Ja Ja Ja Ja
Comment per post Ja Ja Ja Ja
Liken van comment Nee Ja Ja Ja
Featured post Ja Nee Nee Ja
Sharen van posts Nee Nee Ja Ja (RT)
Foto’s opslaan op je smartphone Nee Nee Ja Ja
Privacy opties Beperkt Normaal Uitgebreid Normaal
Post differentiatie Ja, foto/link/muziek/ film/boek/plaats Nee Ja, foto/video/activiteit/ plaats/evenement Nee
Cross posting Ja, Facebook & Twitter Ja, Facebook, Twitter & Tumblr Ja, Instagram Nee
Advertenties Nee Ja Ja Ja
Advertentie mogelijkheden Ja, posts (buy knop) Ja, ads & posts Ja, ads & posts Ja, ads & tweets
Mogelijkheden voor empatische snelle reactie Nee Nee Ja, reactions Nee
Kosten Betaald Gratis Gratis Gratis

 

Zoals je ziet, het is een beetje een mengelmoes. En dat was volgens mij ook de bedoeling.

Conclusie

Vero is een nieuw netwerk dat nog een beetje met kinderziektes te kampen heeft maar er wel al ‘volwassen’ uitziet. Of dit een blijvertje gaat worden zal ten eerste afhangen van de manier waarop over Vero verteld wordt. De intentie is goed en ook de advertentievrije chronologische timeline is fijn. Ik hoop niet dat mensen straks gaan zeueren over dat ze geld moeten betalen want je betaalt ofwel met je data ofwel met je geld. En als je geen data wilt afstaan dan moet je nu eenmaal geld betalen. Dus de tweede kritische succesfactor zal pricing worden.

Features

Qua features mis ik op dit moment nog het kunnen delen van posts (alhoewel dat de content natuurlijk wel ‘authentiek’ houdt, valt ook wat voor te zeggen) en de kortetermijn posts ofwel stories die toch inmiddels erg populair zijn. Ik verwacht dat vooral deze laatste feature binnnenkort wel door Vero geïntroduceerd zal worden.

Wat ik fijn en leuk vind aan Vero is het eenvoudige audience management (wie ziet wat) dat net wat eenvoudiger te gebruiken is dan bij Facebook. Daarnaast de focus op diverse activiteiten en onderwerpen bij het opstellen van een post (boek/film/plaats etc) help mee te focussen op wat jij zelf doet en wil delen.

En op op mijn initiële vraag terug te komen: Is Vero de oplossing voor de toenemende onvrede, FOMO, verslaving, zelfperceptie, onzekerheid en negatieve sociale vergelijking?

Ik denk het niet. Ik denk dat positieve zelfpresentatie (de oorzaak van bijvoorbeeld onzekerheid en negatieve sociale vergelijking) een neiging is die overal terugkomt, zowel online als offline. Dus ook in Vero. En als straks (voor je gevoel) iedereen op Vero zit en jij nog niet krijg je toch ook weer FOMO. Het is een nobel streven van Vero, maar ik denk dat er meer voor nodig is dan een nieuw sociaal netwerk dat als het monster van Frankenstein bestaat uit onderdelen van de andere netwerken, hoe slim opgezet ook.